1. nguyencaoanton

  nguyencaoanton sự học cốt để thành nhân, bất thành tài. Thành viên thân thiết

  chia sẽ giáo án và phương pháp dạy tiếng anh giao tiếp cấp cơ bản.

  Tôi rất bân khuâng về nhu cầu học tiếng anh giao tiếp của người học Việt Nam, đặc biệt là người không có nền tảng về từ vựng, ngữ pháp, phát âm, ngữ điệu, ý, cách diễn đạt, phản xạ nghe hiểu. Những điều này là tối cần thiết nếu muốn nói được tiếng anh.

  Tuy nhiên đâu phải ai cũng có thời gian, công sức, sự thích thú, cũng như quan tâm tiếng anh để học hiệu quả theo lối dạy bài bản, học thuật, mô phạm hiện nay. Người học sẽ chán nãn sau 1 hoặc 2 tháng khi họ nhận ra học tiếng anh không dễ như người ta quảng cáo.

  Rồi họ bỏ ngang, học lại, rồi lại bỏ…

  Tuy nhiên họ còn tiền, và người ta cần tiền của họ.

  Tôi thương các em sinh viên, cha mẹ chỉ cho khoảng 2 triệu tiền ăn mỗi tháng. Đôi khi một triệu học phí trên tháng cũng là quá cao, nhưng khi con cần học cha mẹ cũng ráng xoay. Rồi đóng một khóa học có khuyến mãi, giáo viên quốc tế, học kết hợp săn tây, học một lớp tặng một lớp, học chương trình chuẩn mỹ, chuẩn châu âu… rồi được cái chứng chỉ đẹp đẹp, sặc sỡ

  Các em có biết rằng, sinh viên cử nhân anh văn, người ta còn phải học 4 năm mà còn chưa giỏi

  Đằng này người ta hứa với em là học thành công trong vòng vài tháng lưu loát như người nước ngoài.

  Haizz!

  Bài này gửi tới các giáo viên đang dạy giao tiếp và các em sinh viên đã có khả năng tiếng anh tương đối muốn giúp đỡ bạn bè nói tiếng anh.

  ĐỐI TƯỢNG CỦA GIÁO TRÌNH:

  - Mọi đối tượng, ưu tiên người học mất căn bản tiếng anh, sợ tiếng anh, không biết gì về tiếng anh, chán học tiếng anh, quên hết tiếng anh.

  KẾT CẤU GIÁO TRÌNH:

  Bao gồm 4 bài thể hiện bốn nhân vật hư cấu. Học theo cách nhập vai nhân vật.

  Bài 1:

  &.Nội dung:

  Về một người nông dân tên Thanh, cụ thể là nói về bản thân và gia đình ông ta. Sau đó đề cập đến hoạt động trong ngày từ lúc thức dậy đến lúc đi ngủ. Kết thúc là một số cảm tưởng của ông ta.

  –. Mục đích yêu cầu:

  - Ôn lại từ vựng, phát âm, ngữ pháp thì hiện tại đơn của động từ tobe và động từ thường

  - Người học biết nói về bản thân, thành viên gia đình, những hoạt động trong ngày, cảm tưởng cơ bản.

  Bài 2:

  &.Nội dung:

  Về một anh công nhân tên An, nói về bản thân, vợ con, gia đình lớn của anh ta, lúc nhỏ học hành ra sao, mới lên sài gòn làm gì, bây giờ làm gì, miêu tả cơ bản công việc, chổ ở,thời gian rỗi, kế hoạch tương lai.

  –.Mục đích yêu cầu:

  - Ôn 6 thì cơ bản của tiếng anh( 4 thì ở hiện tại, quá khứ đơn và tương lai đơn). Tiếp tục ôn từ vựng, đặt câu, phát âm.

  - Người học biết nói về bản thân theo nội dung chính của bài.

  Bài 3:

  &.Nội dung:

  Về một em sinh viên, nói về bản thân, gia đình, giai đoạn phổ thông, đại học, chổ ở, miêu tả việc học, lúc rảnh, chủ nhật, bạn gái và gia đình bạn gái.

  –.Mục đích yêu cầu:

  - Tiếp tục ôn ngữ pháp cơ bản và từ vựng thông dụng, đặc biệt là nói về quá trình học hành để sau này phỏng vấn xin việc khi ra trường.

  - Học viên phải nói được về bản thân theo những nội dung trên.

  Bài 4:

  &.Nội dung:

  Về một cô giáo 39 tuổi tên Mai ,đã trưởng thành và có gia đình đang sống riêng với bố mẹ, nói về hầu như mọi thứ của một người trưởng thành cần có.

  –.Mục đích yêu cầu:

  - Đóng vai cô giáo xuất sắc để trò chuyện được trong khoảng 30 phút đến 59 phút về tùm lum thứ là đạt.

  - Vì bài bốn bài này liên quan đến nhau: ông Thanh nông dân( bài 1) là cha của cậu Nam sinh viên( bài 3) và cô Mai cô giáo( bài 4) ; ông ta cũng là bác của anh An công nhân( bài 2) – nên người học có thể đóng vai bất cứ nhân vật nào trong 4 người để trò chuyện. Cách học sẽ rất thú vị , vui, và sinh động.

  CÁCH XỬ LÝ BÀI HỌC:

  Tất cả mọi học viên điều học chung giáo trình được, cách giảng giống nhau, điểm khác ở đây là tốc độ dạy dựa trên nền tảng tiếng anh và năng lực tiếp nhận của từng cá nhân. Ví dụ đối với sinh viên cử nhân anh, các em học 1 buổi 1 bài cũng được, người lớn mất căn bản thì 2 tháng 1 bài. Nói chung, một bài sẽ xử lý qua 6 bước:

  Nên yêu cầu học viên có 4 cây viết khác màu

  Bước 1:

  Đọc và phiên âm việt hóa ( viết màu xanh lá)

  Hãy nhớ đối tượng không biết hoăc quên hết tiếng anh rồi, đừng vội phiên âm quốc tế. Người học nhớ được cách đọc việt hóa là mừng. Vấn đề phát âm tôi sẽ nói ở bài sau.

  Bước 2:

  Dịch và ghi nghĩa tiếng việt ( màu tím)

  Phương pháp này giúp cho người học nhớ nghĩa khi đọc câu trả lời, họ không phải học từ vựng theo cách trẻ con, học sinh vẫn học, vốn cần nhiều thời gian, công sức, chuyên cần.

  Bước 3:

  Ghép câu tiếng anh
  trên nền tảng câu dịch tiếng việt(màu xanh dương)

  Lưu ý:
  người mất căn bản rất sợ ngữ pháp nên người dạy phải:

  - Chỉ giảng những điểm cốt lõi của ngữ pháp. Ví dụ đối với mỗi thì, chỉ cần nói công thức, cách dùng là được. Các râu ria tiểu tiết hạ hồi phân giải.

  - Không cho bài tập, chỉ nên cho nhiều ví dụ.

  - Không bắt ghi nhớ. Nói với họ rằng: KHÔNG cần nhớ ngữ pháp, CHỈ CẦN HIỂU tại sao đặt câu như vậy, KHÔNG trả bài, người học lỡ quên giảng lại, thậm chí KHÔNG cần xem lại bài ở nhà luôn cũng được. Ý nghĩa của việc này là giảm áp lực ghi nhớ, và sự căng thẳng khi đến lớp của người học.

  - Hãy nhớ rằng kinh nghiệm và năng lực học tiếng anh của bạn không thể áp dụng cho người bạn dạy. Họ không thích tiếng anh như bạn, họ không có nền tảng tiếng anh như bạn, họ không cần tiếng anh như bạn, họ không ưu tiên cho tiếng anh như bạn. Hãy dạy họ theo cách mà họ có thể học được chứ không phải cách bạn muốn dạy.

  Bước 4:

  Đặt câu hỏi theo từng thông tin trong bài không bỏ thông tin nào hết ( viết màu đỏ)

  Cách đặt câu hỏi cơ bản ở hiện tại đơn tôi sẽ bàn sau.

  · Tới bước số 4, căn bản người học đã có thể đọc, hiểu, có câu hỏi và câu trả lời theo nội dung thống nhất có logic.

  Bước 5:

  Bắt đầu đàm thoại xuông theo thông tin trong bài.

  - Yêu cầu người học đọc câu hỏi đã có theo thứ tự thông tin trong bài, bạn đọc câu trả lời.

  - Bạn đọc câu hỏi cho người học trả lời. bạn phải nhấn giọng cho chuẩn vào content words, nói nhanh dần cho người học quen. Còn nói bao nhiêu lần thì tùy vào sự tiếp thu của người học thôi.

  Bước 6:

  Đảo câu hỏi

  Đây là bước quan trọng nhất. Trong bước 5, người học không cần tập trung nghe câu hỏi vì họ cứ theo thứ tự mà trả lời, còn ở bước này, khi bạn đảo câu, người học phải phản xạ nghe hiểu, tìm ý. Lúc đầu thì chậm, chưa quen, bạn phải giúp người học bằng cách đảo thông tin từ từ, trước là đảo thông tin trong một hàng, sau đó nhảy thông tin trong các hàng, sau đó mới đặt thêm câu mới để kiểm tra khả năng hiểu bài để liên kết hoặc suy luận thông tin của người học.

  Đây là cách trình bài một đoạn ngắn trong bài một. Mọi bước đều viết trên hand out bài học. Người học không cần ghi nhớ gì cả, cứ nhìn vào tờ giấy mà đàm thoại thôi. Bí quyết là nói mãi thì nhớ thôi.  1.THE FARMER  What is your name?

  How old are you?

  What is your job?

  Where are you from?


  My name is I am I am I am
  /Sít-ti / /Fám- mờ/ /proá-vins/
  Thanh, 60 (sixty), a farmer, from Vinh Long province.

  (nông dân) ( từ) ( tỉnh)

  Are you married?

  how long have you been married?

  Do you have any children?

  How many daughters and sons do you have?

  I am I have been married for
  I have I have and


  / Mé-rịc/ / fó-ti/ /dia/ /chíu-rành/ /đó-tờ/ /sânh/
  Married, 40 ( forty) years, 6 children: 3 daughters, 3sons
  (Đã kết hôn) (đứa con) (con gái) (con trai)  @ lưu ý: một bài có khoảng 60 câu hỏi, khi đảo thông tin sẽ sinh ra thêm khoảng 40 câu. Khi liên kết thông tin mỗi 2 bài sẽ có thêm khoảng 10 câu. Qua 4 bài, người học đã có thể hiểu, trả lời trên 400 câu hỏi lấy thông tin về mình và tất cả những gì liên quan đến mình.

  Khi học xong 4 bài, tôi có 1 bài tổng hợp gọi là EXCHANGE INFORMATION, trong đó, người dạy sẽ sửa thông tin lại và cung cấp từ, câu cho sát với từng người học, vì người học đã có mẫu câu và đã giao tiếp thuần thục, lúc này chỉ cần học từ một chút là chiến vô tư, ít nhất là vượt qua phỏng vấn tiếng anh vòng gửi xe dễ dàng, ít nhất cũng đường hoàng khoe cái B2 hoặc toeic 450 ra với nhà tuyển dụng( vì có chứng chỉ mà không nói được í mà.)

  Thay lời kết, tớ chia sẽ giáo trình với các giáo viên tiếng anh có tâm, thật sự muốn giúp đỡ các em sinh viên, người đi làm, người lớn tuổi học tiếng anh hiệu quả trong cơn bão dạy tiếng -anh –giao- tiếp- kiếm -tiền hiện nay. Hãy nghĩ rằng “sẽ tuyệt vời biết bao nhiêu nếu mọi người Việt Nam nói được tiếng anh” mà làm.

  Còn những thần thánh nào cho rằng mình dạy tiếng anh giỏi lắm, cố phản biện tôi bằng định kiến khổng lồ trong tư duy bé tí thì miễn, những gì quý vị biết tôi cũng biết, còn muốn tranh luận thì hãy nói về cách dạy học trò hùng biện tiếng anh, cách phát triển sự nghiệp cho các em, chỉ cách và hỗ trợ các em truy tầm phẩm giá, thế nào là cái tâm và tầm của kẻ làm thầy…

  Với người học tiếng anh theo phương pháp này, tôi khẳng định là thành công 100% nếu các bạn HƠI muốn học tiếng anh, có CHÚT hứng thú với tiếng anh là đủ.

  Thân mến.

  Thủ Đức Tuesday April 16, 2019
  sau đây là bốn bài đầu trong bộ giáo trình của tôi


  1.THE FARMER

  Thanh, 60 (sixty), a farmer, from Vinh Long province.

  Married, 40 ( forty) years, 6 children: 3 daughters, 3sons

  My wife Dung, 59 (fifty-nine) , a farmer and a housewife, Tien Giang province

  My oldest daughter Mai, 39 (thirty-nine) , a teacher, Binh minh high school, Chemistry, married, 2 boys; 20 (twenty) kms from my house

  My youngest son Nam, 21 (twenty-one), student, University of Economics, District 1 HCM city, a girl friend
  Every day:

  Get up 5, don't do morning exercise, boil some water for morning tea, go to the rice field after tea

  2 kms, by bike, 15 minutes. check the rice plants and water level, fix the field banks

  have 2 hectares, make 20 tons of rice, earn 20 millions a year

  Go back 6, stop by Sang’café ( It's in front of local market, near my house ), drink coffee, read newspaper and meet some fellow peasants, talk about next crops and the agriculture price

  Home 8, water the garden, feed the ducks and chicken.

  Grow lemon and orange tree, have lunch at 10, have early lunch because have no breakfast

  After lunch, take a short nap; go to the rice field again, my wife goes too

  Pump the water, fertilize or spray insecticide. My wife cuts the grass

  Stop 4 pm, just stop when we finish our work. Get home 4.30 (four. thirty)  Have a drink with neighbors, rice wine, very strong alcohol, half a liter, drink with anything: fish, meat, fruit,.. Talk about everything mainly farming subjects, village relationship. Sometimes at my house or their houses

  Finish drinking 7, dinner and watch TV. Go to bed 9


  I really don’t know what my wife does in the evening. Maybe she watches TV…

  Why I have to feel bored. I love my job, my life, my family… I enjoy everything I have

  They all graduated from university and enjoy living in HCMC except my big girl

  Nam promises me to come back and work in Vinh long after graduation.

  ---0---  2. AN-WORKER

  MYSELF

  An, a worker, 30, Vinh long, married, 5 years, a kid 4 years old

  My wife Lan, 2 years younger than me, a shop keeper, in a market nearby

  ROOM

  Living in Thu duc district, the renting room, 20 m², a bed room, a kitchen, a living room, a toilet

  , not very comfortable, for 6 years, 2 millions/ month, the hostess is nice and helpful

  YOUNG

  Born 4 / 1982 in a poor family, 6 children, the third son; parents are farmers

  Elementary and secondary school near house; high school in Vinh long town; left school 2000; didn’t take university exams because I had no money

  WORK at first

  went to HCMC 2001, worked in a wooden furniture company; brushed and polished the finished products; earned 2 millions/ month; sent home 1,5 millions

  Didn’t work in Vinh long, there weren't many companies, it's hard to find a job then

  Didn’t become a farmer because we didn’t have much land; Anyway, I had to find instant money to help my family.  NOW: Quitted in 2004, worked for a friend, had a home furniture workshop, mainly made chair, table, bed and wardrobe. I made those things; learned the skills in the ex-company

  Earned 3 millions/months, now 8 millions/month, for 6 years

  WORK TIME 6 days/ week, 8 am-5 pm, Sunday off, 7 kms, 20 minutes by motorbike

  WIFE AND KID In 2005, met my girl and married her; had a son 1 year later

  kindergarten next year, my life is much better now, bought the washing machine and fridge

  save 2 millions/ months

  FREE TIME: music, films, and study English

  3 evenings/ week, 6 pm-7.30 pm, University of Construction, Thu duc district, 400.000/ month; for 9 months; useful and funny,

  ON SUNDAY

  my wife cooks some dishes, stay home and enjoy; Sometimes, my friends and brothers come over we have a drink, at home or in restaurant. Sunday afternoon, often do something at home: fix the roof, paint the door, wash the bikes, change the curtains so on

  PLAN:

  I don’t like to live in HCMC, it’s noisy and complicated; go back to Vinh long; open a small furniture shop, make simple products and sell to villagers; prefer simple life,

  Make my plan come true in at least 10 years more, save money, 300 millions minimum

  My wife agrees with my plan.
  3. NAM-STUDENT

  ***

  MYSELF:

  Nam, 21, student, Vinh long, single, a girl friend

  8 people, the youngest son, 2 brothers, 3 sisters, all married, mainly farmers

  FATHER Born 1952, Thanh, farmer, --hard working-- 2 hectares-- busy all day.

  Check the rice field early in the morning take care of the garden and poultry; after lunch, work until 4 pm; sometimes, go for a drink in the evening

  MY MOM Dung, 1 year younger, farmer and housewife, Tien giang-- next to Ving long, caring and warm-hearted, work harder than my dad, b/c not only work hard in the field but also do all housework.

  BORN 1990, High school in Vinh long, passed university the same year, study business management major in University of Economics

  BEGAN STUDYING in 2009; last year student- so far so good. Took exams again many times, didn't owe any subject-- need 7 months more to finish; Study 5 more subjects, take the graduation exams then go for training.

  ACCOMMODATION:

  In the first and second year, in school dormitory; now in renting room; narrow, 10 m²-- 4 students, study in the same class and good friends-- 400.000/ month 100.000 for each-- no bed , no toilet, no kitchen, no table, nothing at all-- sleep on the floor-- cook by the oil stove at the room corner-- public toilet outside also where to take a bath


  keep the bikes in the host’s house-- host is teacher ,nice and helpful-- for more than a year

  25 kms, bus, 1 hour approximately

  SCHOOL: Study 6 days/week, rarely on Sunday, never evening, sometimes study all day;

  usually 8 -12 morning, 1.30 -5.30 afternoon

  CLASS:

  no certain classroom, no certain student number-- 9 to 12 subjects a semester-- 4 millions a year-absent 3 times, forbidden to take final exams but it all depends on teachers.

  No uniform, school regulation for clothing: -- dark pants for boy, no t-shirt, no slipper. No rule for girls

  FREE: hard to say what I do, I do whatever I like-- book, film, surf internet, music, go with my girl.

  MY GIRL:

  Lan, 19, HCMC, first year student-- Foreign Trading university-- excellent girl, b/c not only elegant but also study well-- met her first in may2010 when taught her as her private tutor-- Math and English-- 2 millions/ month

  HER FAMILY: born in a rich family, 2 kids, parents are police officers-- her brother a student about my age-- funny and kind fat boy. Her mom and brother like me, her dad’s still silent to me. To her house once a week. I already told them about my family, she and her brother came to my house and stay a few days last summer
  4. MAI-TEACHER

  ****

  MAI, 39, a teacher, Vinh Long province

  --married, 11 years; 2 sons: Hai 10, Khai 6, go to school near house

  FATHER Thanh, 60, hard- working, a strict father

  MOM Dung, 59, farmer and housewife, caring and sacrificed

  -- The eldest daughter in family-- 5 young brothers and sisters--mainly farmers except youngest brother--Nam, a student, 21, Economics.

  LIVE 20 kms from my dad's house-- the next brother lives with parents-- visit them twice a month-- usually on Sundays-- entire family goes-- I cook something with mom and sister in law, husband drinks with dad and brothers, children play with each other; husband gets home first, I stay all day

  NEXT BROTHER Sang, 1975, a shop owner-- kind and generous -- got married in 2000; 3 daughters-- his wife is nice and polite, a housewife, good at cooking-- mom likes her more than any other daughters in law.

  Sang has no interest in farming; sale business, 2 shops: a café and a fertilizer and insecticide store; in the market 200 ms from home; his business is good and promising; drinks much rice wine as dad


  HIGH SCHOOL 1991, finished college of teacher education 3 years later and became a teacher, now study correspondence university

  WORK PLACE: Binh Minh high school-- a new school, rebuilt in 1995, more than 1200 students & 40 teachers-- teach Chemistry,-- the principle teacher of class 9 A, many good students;

  JOB:

  6 hours a day , 5 days a week; 5 kms; 20 minutes by motorbike; teach grade 7,8,9-- 5 millions altogether; nice colleagues and lovely students; love teaching career, do it for life

  HUSBAND:

  Phan, 38, Ca mau, a builder-- hard-working and quiet-- met him first time in 1995 when he built school-- not good-looking but well-built man-- impressed by his honesty and humility--married 6 years later

  He no University of Construction, learned by himself at work; now, the leader of a group of 20 builders-- earns about 10 millions; hands in me all.

  A GARDEN about 1 hectare of fruit tree; mainly longan ; 2 crops a year ; 30 millions ; fish and some poultry for food and to welcome guests.

  MY HOUSE:

  an old brick house with tile roof , built in 1960s,- 15 kms from Vinh long television station, - many green windows,- 100 m² (square meters) ,- 2 bedrooms, a large living room, a kitchen , a dining room and a toilet;- A big yard with a flower garden in front, lakes on both left and right side, and a fruit garden at back;- purchased in 1999;- 580 millions;- borrowed money to buy and just finished paying house debt last year.

  Free:

  - hard to say when I am free, b/c have 2 young energetic kids to care, housework to do, a garden, lesson plans, only free after 10 pm, - read some news, listen to music; - like drawing but rarely draw; - draw landscapes and people; - my family and colleagues enjoy my paintings; - they say I must have some gift; - I show you some later

  Travel

  once a year,- Đa lat last year; the school organized and sponsored the trip;- to Nha trang next time;- have chance to relax and learn new things;- usually take my kids along, my husband prefers staying home and looking after the house and the garden.  Kids

  It’s hard to say what they want to be in the future b/c they are still little kids. Though I always wish they would follow my job, I will appreciate their choice and support them to achieve any goals they head for.

  Personality:

  I am friendly I guess, a reserved woman and a strict mom; I'll try to be open-minded

  Priority:

  love my parents and my own family; I’ll do my best for them

  Saying:

  "Happiness is just around us. It'll come when we feel we have enough"

  Plan:

  Maybe we will rebuild our house, save some money to send our kids to good university. That is my most beautiful dream so far

  ---0---
   


  Fuji Keiko, quocanh_atusongvo_ngontung thích điều này.


Đang tải...

Chia sẻ cùng bạn bè

Đang tải...
TOP